Crew

Ihanan iloinen miehistö valmiina palvelukseesi!

Ihanan miehistöön kuuluvat purjehduksilla päällikkö eli kippari ja vähintään kaksi kansimiestä eli täkkäriä. Usein täkkäreitä on purjehduksilla enemmän kuin kaksi, useinmiten kolmesta neljään.

Täkkäreiden päätehtävinä on hoitaa laivan irrottamiset ja kiinnittymiset, purjehtia, tarkkailla turvallisuutta, pitää laiva siistinä ja huolehtia asiakaspalvelusta laivalla.

Ihanan miehistöön kuuluu seitsemän kipparia ja noin yhdeksänkymmentä koulutuksen saanutta täkkäriä. Purjehduksien aikana miehistö hoitaa sekä purjehtimisen sekä huolehtii rautaisen rennolla otteella asiakkaiden viihtyvyydestä.

​​​​​​​

Kansimieheksi Ihanalle?

Hii-Ohoi!

Meri ja Kaljaasi Ihana kutsuvat!

Haku Suomen kauneimman purjelaivan miehistöön on jälleen alkanut!

Tahtoisitko viettää kesääsi merellä tervan tuoksuisessa kauniissa purjelaivassa, nauttia aurinkoisista ja välillä sateisistakin päivistä merellä, kokea kivaa keikutusta tuulessa, löytää itsesi mielenkiintoisista paikoista sekä tilanteista ja viettää puuhakkaita päiviä Ihanan iloisessa miehistössä?
Ihanan miehistö hoitaa kesän purjehduksilla purjehtimisen, pitää laivan siistinä ja huolehtii rautaisella otteella asiakkaiden viihtyvyydestä.

Koulutus uusille kansimiehille on jälleen alkamassa, hae mukaan nyt - et tarvitse aiempaa kokemusta, me opetamme ja koulutamme!
Alaikäraja 16v, yläikärajaa ei ole.

Hae mukaan viimeistään pe 15.2.19 mennessä.

Ilmoittaudu ja/tai kysy lisätietoja ensisijaisesti kaljaasi@ihana.fi (tai 0440-580 600).

Kansimiestarinoita: Miten minusta tuli "Ihana"

Essi

Kaljaasi Ihanalle

Vuonna 2011 silmiini osui juttu Kaljaasi Ihanasta, joka oli vasta valmistunut. ”Tuonne!” –ajattelin. Miten hieno perinnelaivaprojekti ja alus! Varasin neljän tunnin asiakaspurjehduksen, lähtösatamana Uusikaupunki.
Risteily Ihanalla oli melkein käsittämättömän ihanaa!
Olin puisella laivan kannella tervan tuoksussa. Purjeet vetivät hienosti hyvässä tuulessa. Aurinko paistoi ja smaragdin vihreät aallot keinuttivat vaahtopäiden kohahdellessa.

Varasin heti toisen purjehduksen parin päivän päähän. Se oli siirtopurjehdus Ukista –Luvialle. Miten nautinkaan purjehtimisesta! Olin mukana nostamassa ja laskemassa purjeita sekä pääsin myös ohjaamaan. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua Ihanan ohjaamiseen ja purjemanöövereihin. Luvialla maihinnousun jälkeen tuntui kuin olisin joutunut luopumaan rakastetusta.

Seuraavana kesänä lähdin Ihanan siirtopurjehdukselle Turusta Ukiin. Miehistöön teki mieli, mutta en vielä rohjennut. Neljänä seuraavana vuonna kävin yhden tai useamman reissun kesässä Ihanan risteilyillä asiakkaana.

Kesälomaa 2016 suunnitellessani kaipasin matkapurjehdusta. Mitä olisi Ihanalla? Viikon mittainen purjehdusloma Viron saaristoon -1 paikka vapaana! Jipii!

Se oli hieno reissu! Sillä tiellä tai pitäisikö sanoa legillä, sitten olenkin. Kouluttauduin Ihanan miehistöön. Ja kyllä kannatti! Monia huikeita kokemuksia olen saanut kokea Ihanalla osana mahtavaa joukkoa mm. Tall Ships Race 2017–purjehdus Itämeren halki sekä useita unohtumattomia asiakas- ja miehistöpurjehduksia.

Asun kahden tunnin ajomatkan päässä Luvialta, joten työpäivinä en ehdi purjehtimaan tai huoltotalkoisiin. Vapaapäivinä Ihana on antoisa harrastukseni.

Tule sinäkin purjehtimaan!
Terveisin Essi Takkinen Kustavista."

<p>Essi pukspröötillä</p>

Essi pukspröötillä

Rebekka

Kuinka minusta tuli ”Ihana”.

Oon Rebekka, yliopisto-opintojani viimeistelevä turkulainen. Jo pelkän 130 km välimatkan takia äkkiseltään ei vaikuta mitenkään loogiselta harrastukselta olla myös luvialaisen perinnepuupurjelaivan miehistön ja naisiston jäsen. Olen ollut ”Ihana” kesästä 2012 lähtien ja hurahtanut sen verran pahasti, että työskentelin parina vuonna purjehduksia myyden ja organisoiden, olen osallistunut lyhyiden risteilyiden lisäksi pitkille asiakas- ja miehistöpurjehduksille Suomen saaristossa, kilpapurjehtinut Ihanalla Tanskasta Helsinkiin ja Turusta Liettuaan The Tall Ships Racesissa, ”jatkokouluttautunut” kansivahtimieheksi ja tuppaantunut myös monenlaisiin just mulle mieluisiin puuhiin edustamaan Ihanaa, pukeutumaan Muffe Mufloniksi, merirosvoseikkailuihin tai vaikka paistamaan 200 muurinpohjalättyä talvitapahtumaan. Joinain kesinä en ole ehtinyt kuin muutamille purjehduksille, mutta aina aikataulujen antaessa myöden liityn sen kertaisen purjehduksen miehistöön. Ihanan miehistön jäsenyys pysyy, vaikka aina ei elämä antaisikaan periksi purjehtia ihan koko kesää.

Oma kytkökseni Satakunnan kauneimpiin maisemiin on kesämökki ja sukulaisuussuhteet, joiden myötä myös koko kylän ylpeydenaiheeksi noussut kaljaasi Ihanan talkoorakennusprojekti tuli aikanaan tutuksi. Ennen ensimmäistä Ihanan purjehduskesää v. 2011 olin 18-vuotias ja tunsin joitakin niistä nuorista, minua nuorempiakin, jotka lähtivät kouluttautumaan Ihanan kansimiehiksi, mutta jäin siitä kelkasta kai sen takia, että koko juttu tuntui jotenkin etäiseltä. Mitä se ”kansimieheys” käytännössä tarkoitti ja olisiko siellä edes kivaa? Pääsisinkö isossa talkoolaisten joukossa tekemään mitään omin käsin, saisinko oikeasti purjehtia? Olin tykästynyt jollapurjehtimiseen lapsuuden kesieni purjehdusleireillä ja nautin siihen liittyvästä uuden oppimisesta, vauhdista ja omin käsin tekemisestä, ja siksi 28-metrisen tervarouvan kannella miehistöpikeepaita päällä istuskelu ei kuulostanut ”kunnon” purjehtimiselta.

Kuinka väärässä olinkaan. On totta, että purjehtiminen Ihanalla eroaa suuresti jolla- tai purjevenepurjehduksesta, mutta se ei tarkoita tylsyyttä. Hommasta saa irti juuri niin paljon uutta oppia, itsensä haastamista ja onnistumisen kokemuksia, kuin on itse valmis sille antamaan. Ihanan jengi on sekalaista kuin lohisoppa, mikä on ehdottomasti miehistömme vahvuus. Tämä harrastus sopii kaikille ikään, kokoon, kokemukseen, päivätyöhön tai opiskeluihin katsomatta, minkä voin todeta, koska olen nähnyt niin monenlaisten ihmisten innostuvan tästä, löytävän paikkansa sekä porukassa että Ihanan täkillä ja tuovan omat vahvuutensa Ihanan vahvuuksiksi. Ikähaarukka on 16:sta 86:een ja ylikin, mutta kaikkia yhdistää sama into: päästä Ihanalle.
Olen itse Ihanalla saanut kansi- ja kansivahtimiehen koulutukset ja niiden mukana muuallakin elämässä tarvittavan ensiapuosaamisen, palosammutus- ja asiakaspalvelukoulutusta ja itseluottamusta omaan osaamiseen. Olen oppinut uutta purjehduksesta ja merenkulusta yleisesti, käsittelemään valtavia purjelaivan purjeita, kiipeämään mastoon ja pukspröötille, virkkaamaan keulapurjeet, pleissaamaan, töijaamaan ja lekottamaan, kaiken tämän hassun merimiesslangin ja laivamiehistön keskinäisen kommunikoinnin. Kaikkein parasta minulle Ihanalla on ollut ihmisten kohtaaminen, tiimityöskentely, omien vahvuuksieni hyödyntäminen ja hyvin hoidetut purjehdukset, joilla niin minä kuin asiakkaat nauttivat ja kokevat jotain uutta."

Koe leppoisa Selkämeren tuulahdus